Hushållsarbete

Äppelcidervinäger används mest som naturläkemedel. Med det har faktiskt andra användningsområden också. Som substitut för diverse reningöringsprodukter, som mest handlar om vilket märke man ska använda istället för vilket som faktiskt fungerar, så fungerar det utmärkt i hemmet.


Avkalka kaffebryggare
För att rengöra och avkalka kaffebryggare så fungerar vinäger över förväntan. Och det är dessutom väldigt enkelt och smidigt. Detta tips gäller ju inte äppelcidervinäger, men vi tar med det iaf för att det är så pass bra.
Det du gör är att du blandar 2,5dl vatten med 5dl vit vinäger och häller i kaffebryggaren. Kör sedan igång den och låt den brygga utan kaffe. Det kommer att ta bort alla mineraler och avkalka din kaffebryggare. När det sedan är klart så sköljer du ur den med vatten och låter den brygga på nytt med enbart vatten. Detta för att ta bort lukten av vinäger. Det kan hända att du behöver brygga 2-3 gånger för att få bort all lukt av vinäger, men sedan är det så rent att det är som när den var nyinköpt. Om du kör igenom denna proceduren en gång per månad så kommer du alltid att ha en ren och fin kaffebryggare som brygger gott och fräscht kaffe.

Få bort dålig lukt
Förutom att det går att använda äppelcidervinäger för att ta bort lukten av svett under dina armar så fungerar den också för att ta bort dålig lukt i hemmet. Det kan vara lukten av kattkiss eller spya eller någon annan dålig lukt som du vill få bort i hemmet.
Äppelcidervinäger tar bort dålig lukt genom att den tar död på alla bakterier som orsakar de dåliga lukterna och neutraliserar allt annat som skulle kunna bidra till dålig lukt. Här kommer några exempel som du kan testa.

 • Lök- och fisklukt kan avlägsnas från händerna genom att torka dem med vinäger.
 • Kållukt kan man minska vid matlagning genom att lägga till en matsked äppelcidervinäger till kokvattnet.
 • För att få bort matos i köket så kan du tillsätta 1 matsked vinäger till 1 kopp vatten och koka lösningen.
 • För att ta bort lukten av rök, färg, kräkningar, kattkiss m.m, så kan du placera en skål med äppelcidervinäger eller ättika i rummet.
 • Vinäger kan användas för att fräscha upp och ta bort alla typer av lukter (inklusive rök lukt) som finns i äldre bilar. Häll i någon deciliter vinäger i en plastbehållare eller skål och placera den i bilen över natten, med alla fönster stängda. Ta bort vinägern innan du använder bilen så undviker du att spilla  när du kör. Upprepa proceduren dagligen i ungefär en vecka för bästa resultat.


Rensa avlopp
Om du har fått stopp i avloppet så kan du enkelt rensa det utan att behöva köpa dyra rengöringsprodukter. Test istället att använda .  Det hjälper att rensa, rengöra och ta bort lukten från i köket, toaletten eller var du nu har stopp.

½ kopp (125 ml) bakpulver

½ kopp (125 ml) bordssalt

½ kopp (125 ml) vinäger

Blanda bakpulverret och saltet i en liten skål och häll pulvret i avloppet.
Sedan häller du i vinäger. Det kommer att produceras skum eftersom vinägern reagerar med bakpulver och det i sin tur kommer att avge en ofarlig koldioxid. Låt det sedan få verka i 2-3 timmar. Efter att det fått verka kan du koka upp en kastrull med vatten och hälla i det så kommer avloppet att fungera som det ska igen.


För att förebygga stopp i avloppet  kan du var tredje månad hälla i en kopp vinäger och låta det verka under ca 10 minuter. Därefter spola med varmt vatten.

One Response to Hushållsarbete

 1. Isabell skriver:

  Hej, jag bor i en väldigt liten etta på 20m2 och just denna vecka fick stora problem med mitt avlopp så min hyresvärd skulle hjälpa, men bara förvärrade det och nu luktar HELA min lilla, lilla toalett avlopp och jag är jätte rädd att lukten ska sprida sig och då undrar om ättikasprit eller äppelcidervinäger skulle funka mot avlopps doft också om jag då skulle ha en skål fyllt med det i rummet som ni beskriver det?
  Tacksam för svar.
  MVH Isabell

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *