Biverkningar


Vilka biverkningar har äppelcidervinäger?
Det finns faktiskt inga allvarliga dokumenterade biverkningar av äppelcidervinäger. Det är ett livsmedel som man har använt i tusentals år för mängder av åkommor genom både utvärtes och invärtes bruk. Det kan till exempel spåras tillbaka till bibliska tider när vinäger ofta användes för att behandla infektioner. Men trots det så är ju alla människor olika och således påverkar det vi stoppar i oss också oss på olika sätt.
Så vissa kan exempelvis känna lite magvärk under en eller ett par timmar ibland. Detta beror helt enkelt på att vissa har en lite känsligare mage som inte tycker om den starka syran. Men det löser man enkelt genom att blanda i lite bakpulver (natriumbikarbonat). Bakpulveret är svagt alkaliskt och balanserar syrahalten så att det inte blir lika starkt för magen. En bra recept är två teskedar ÄCV i 3 dl vatten och en halv tesked bakpulver.

Akne är ett annat område där det ofta händer att folk ”misslyckas”. Efter att de har behandlat de drabbade området så märker de istället hur aknen blir värre och hur huden blir röd som en tomat. Då slutar de genast att använda äppelcidervinäger och avfärdar det som en gammal skröna för att dem fått motsatt effekt. Men även här är det syrahalten som är boven i dramat. Som regel har de blandat en alldeles för stark blandning eller kanske inte alls spätt ut vinägern. Då blir det helt enkelt för starkt för huden. Du kan läsa mer om hur man blandar rätt med äppelcidervinäger mot akne.

Vilka ska undvika att dricka det?
Normala friska människor kommer enbart att må bra av att få i sig lite äppelcidervinäger men det finns trots allt några som kanske ska undvika att dricka det. Personer med magsår vill vi exempelvis avråda från att dricka vinäger då det kan irritera magslemhinnan. Även i samband med graviditet och amning så brukar man avråda från vinäger då man inte alltid kan vara säker på att kroppen reagerar som den ska.

Påverkas tänderna av syran i vinägern?
All mat och dryck som vi stoppar i munnen påverkar visserligen tänderna. Men äppelcidervinäger påverkar inte tänderna på något speciellt sätt jämfört med annan mat, syran har med andra ord som regel ingen större negativ effekt på tänderna, förutsatt att den blandas ut med någon annan dryck och inte överkonsumeras.. Däremot kan vissa uppleva att tänderna blir lite gulare efter en längre tids drickande av outblandad vinäger. Men det är då enkelt löst med att du blandar ut det med honungsvatten eller ännu hellre börjar använda kapslar istället.
Ta vinägerdosen i samband med en måltid och fotsätt att borsta tänderna som vanligt så kommer det inte att påverka dina tänder det  minsta.

Smaken
Det är inte alla som är lika förtjusta i smaken. Tur då att det numera finns både som kapslar och tabletter i olika styrkor som inte smakar någonting och som är lätta att svälja. Dessutom innehåller kapslarna med äppelcidervinäger ofta även andra ämnen som tex Krom som stillar hungern. Denna kombination kan vara bra för dig som önskar gå ner i vikt.
Annars är det vanligt att man blandar ut vinägern med antingen juice eller honungsvatten för att dämpa smaken.


Det enda negativa med äppelcidervinäger som man kan säga är att alla inte gillar smaken, sedan så finn det bara fördelar med att dricka det. Och om det är så att du tycker att smaken är alldeles för stark för att du ska vilja fortsätta dricka det så finns alltid alternativet att istället inta äppelcidervinäger i kapselform

3 Responses to Biverkningar

 1. Kell Åke Nilsson skriver:

  Hur många gånger kan man dricka vinäger blandat med varmt vatten per dag? Är 3 ggr för mycket?

 2. Cathrine Berg skriver:

  Hej!
  Jag som är ganska ”sur” i kroppen, vet det för att jag har artros bl a, är det mindre bra för mig att ta en matsked äppelcidervinäger blandat med vatten varje morgon, någon som kan svar mig på det?
  ÄCV verkar ha så många fördelar så jag skulle vilja kunna ta det.

  Med vänlig hälsning,
  Cathrine

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *