Håret

Äppelcidervinäger fungerar som ett naturligt schampo/balsam för håret, det fungerar också bakteriedödande. Inte så uppseendeväckande kanske om du läst mycket om dess positiva egenskaper på vår sida. Men vad du troligtvis inte visste är att äppelcidervinäger också används för att behandla håravfall samt bli av med hårlöss, mjäll och kliande hårbotten.


Äppelcidervinäger mot håravfall
Det finns en gammal huskur för att bota håravfall som används flitigt av förespråkare för naturmedicin. Det fungerar som så att du ska blanda två matskedar äppelcidervinäger med en nypa cayenne peppar och sedan smeta på det på de områdena där du är skallig och där det börjar bli glesare, ungefär en timme innan du duschar och schamponerar dig. När det sedan är läggdags för dig så ska du blanda en matsked honung med en tesked vinäger och stryka på det på samma områden igen. Låt det sedan vara så över natten tills du tvättar dig på morgonen. Det kommer att stimulera hårväxten i cellerna om du upprepar proceduren varje dag.

Äppelcidervinäger är bara en av många naturliga produkter som man kan använda för att behandla. Det finns andra växter som också används när det kommer till att behandla håravfall på ett naturligt sätt. Du kan testa göra egna mixar för att behandla ditt hår, olika växter fungerar olika bra beroende på person till person. Så hitta den som passar dig själv bäst så kommer du att få bäst resultat.

 • Kardborre
 • Kattmynta
 • Kamomill
 • Lavendel
 • Rosmarin
 • Saw Palmetto
 • Timjan
 • Yucca


Huskur mot huvudlöss
Huvudlöss är mycket smittsamt och kännetäcknas av intensiv klåda i hårbotten som orsakas av den allergiska reaktion som uppstår av lössens giftiga saliv. Många är tveksamma till de behandlingarna som för närvarande finns eftersom många hårmedel som är  till för att behandla hårlöss innehåller väldigt starka kemikalier. Då fungerar äppelcidervinäger som ett utmärkt alternativ för att behandla löss i håret.

 1. Borsta försiktigt barnets hår med en blandning av 3 delar olivolja och 1 del lavendel eterisk olja. Du kan först testa på ett litet område för att vara säker på att det inte kommer uppstå någon allergisk reaktion. Sätt sedan en badmössa/plastpåse över barnets hår under minst 5 timmar. Dels för att inte olja ner allt i hemmet dels för att det verkligen ska ”sugas in”. Olivoljan täpper nämligen igen andningsporerna på lössen och de kan inte hålla andan längre än 4 timmar.
 2. Efter att första steget är avklarat så är det dags för sköljning. Blanda 1 matsked (15 ml) med 1 kopp (2,5 dl) vatten och massera in i hårbotten. Det kommer att göra så att äggen från lössen lossnar från hårbotten.
 3. Sedan är det dags att dra en luskam genom håret för att få bort alla ägg som sitter på hårstråna.
 4. Och slutligen, tvätta barnets hår med ett naturligt schampo.

Nu när du är klar med behandlingen så ska huvudlössen vara borta! Men för att vara på den säkra sidan så bör du kontrollera barnets hår varannan dag de nästkommande tio dagarna och upprepa behandlingen om det skulle krävas.

Mjäll och torr eller kliande hårbotten
Om du lider av mjäll och torr hårbotten eller klåda så går det ganska enkelt att bli av med problemen genom en behandling med äppelcidervinäger. De syrorna och enzymerna som finns i vinägern dödar nämligen den bakterien som är orsaken till mjäll, kliande hårbotten, håravfall och ibland skallighet. Bakterien gör så att hårsäckarna täpps till och det i sin tur gör att torra skorpor bildas på huvudsvålen som kliar och flagnar.
Den här huskuren är faktiskt så enkel som att du masserar in äppelcidervinäger i håret och hårbotten och låter det verka 30-60 minuter innan du går och tvättar det. Upprepa sedan denna proceduren dagligen tills du märker förbättring. Tea tree-olja är en eterisk olja som du också kan massera in samtidigt om du önskar. Det är en utmärkt naturligt anti-mjäll ingrediens.

7 Responses to Håret

 1. Jolanta skriver:

  Hej!

  Ni skriver följande i punkt 2 under rubriken Huskur mot huvudlös:

  Efter att första steget är avklarat så är det dags för sköljning. Blanda 1 matsked (15 ml) med 1 kopp (2,5 dl) vatten och massera in i hårbotten. Det kommer att göra så att äggen från lössen lossnar från hårbotten.

  Jag undrar vad är det som man blandar med vatten??

  Mvh

 2. Nicole skriver:

  Hej
  Jag gissade på vinägern.,..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *