Akne

Äppelcidervinäger mot akne

Äppelcidervinäger är ett väldigt bra naturläkemedel mot finnar och akne. Till skillnad mot de  mediciner som du kan köpa på apoteket eller få utskrivet av doktorn så finns det inga biverkningar. Vanliga biverkningar  hos aknemedicin kan vara torr hud, torra ögon, att av misstag bleka dina kläder om du spiller, risker för leverskador och för håravfall. Allt detta slipper du som sagt.

Men det är ju inte enbart på grund av att man slipper biverkningar som man väljer att använda sig utav äppelcidervinäger för att behandla akne. Det är också för att det verkligen fungerar, riktigt bra. Varför och hur det fungerar ska vi reda ut med den här artikeln. Så snart du har läst klart vet du precis vad du ska göra för att bli av med de besvärliga finnarna.

Hur behandlar man akne med äcv?

Själva behandlingen är faktiskt ganska enkel. Det första du gör är att du blandar äppelcidervinäger och vatten. Därefter applicerar du blandningen på ansiktet, eller den plats där dina finnar är, genom att doppa en bomullstuss i blandningen och sedan badda på det drabbade området.

Hur ofta du bör behandla beror lite på hur mycket din hud klarar av.  Du kan behandla flera gånger per dag, men om du har har torr hud så bör du kanske hålla dig till morgon och kväll. Du märker som sagt själv hur kroppen och huden reagerar på hur ofta du behandlar. I början däremot bör du nog hålla dig till en behandling per dag, så huden får en chans att vänja sig lite.

Hur känns det?

Det kan kännas som att det bränner lite på huden och huden kan bli röd. Men det går som regel bort efter 10-15 minuter. Gör det inte det och rodnaden/smärtan är kvar flera timmar så har du sannolikt använt dig utav en för stark blandning. Då är det bara att blanda i mer vatten nästa gång du applicerar det på huden. Hur som helst så vänjer sig huden/näsan snabbt och de kommer inte kännas/lukta lika illa efter ett par gånger.

Blanda rätt – inte för starkt / inte för svagt

De finns de som blandar hälften vinäger och hälften vatten och de som till och med använder bara vinäger utan vatten. Det kan bli alldeles för starkt för huden och kan faktiskt bränna huden så att rodnaden blir värre och aknen snarare ser ut att öka. Därför är det viktigt att blanda rätt. Och när vi säger blanda rätt så menar vi ’rätt för din hud’.

Jag personligen har väldigt känslig, så jag blandade 1:3, alltså 1 del äcv och 3 delar vatten. Det var det som fungerade bäst för mig. Men du kan börja med att blanda 1 del äcv och 2 delar vatten. Sen kan du göra det starkare/svagare beroende på hur det känns.

Vissa väljer också att blanda i lite grönt te och/eller andra eteriska oljor. Det gör att du kommer få lite extra glans och dessutom slipper den värsta lukten. Däremot är jag inte helt säker på hur det kan komma att påverka hållbarheten. Så om du väljer att blanda i det så bör du blanda nya satser relativt ofta.

Kom ihåg

  • att äppelcidervinäger har en stark lukt och torkar ut huden. Viss rodnad och stickningar är normalt och bör gå ner cirka 10 minuter efter användning.
  • att vara försiktig och inte använda för starka koncentrationer eftersom äppelcidervinäger är en syra och kan faktiskt bränna huden om du inte är försiktig.
  • att äppelcidervinäger kan göra att det känns som att det sticker rejält om du får det på öppna sår.
  • att undvika att få det i ögonen. Annars kommer det svida, ganska rejält.

Om det trots allt inte fungerat med att behandla din akne med äppelcidervinäger så kan det finnas flera orsaker. Kanske har du slarvat för mycket och borde testa igen eller så fungerar det helt enkelt inte för din kropp. Alla människor är unika och det finns inga garantier för att det kommer fungera exakt som tänkt. Om det inte fungerat eller om du bara är intresserad att läsa mer om akne så kan vi rekommendera www.allt-om-acne.se Där kan du hitta mycket info om finnar och läkemedel för att behandla akne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *